Om danse og bevegelsesterapi

 

Danse- og bevegelsesterapi er en holistisk, kunstnerisk form for psykoterapi som søker å integrere det fysiske, det emosjonelle, det mentale, det sosiale og det spirituelle i mennesket.

Det helhetlige perspektivet understrekes ved antakelsen om at alle menneskelige uttrykksformer, deriblant bevegelse, er viktige i en terapeutisk prosess. DBT er først og fremst en non-verbal terapiform.

Gjennom bevegelse, den mest grunnleggende måte å kommunisere på, vil en dialog kunne oppstå som forteller noe om et menneskets forhold til seg selv, til andre og til omgivelsene. Bevegelsesarbeid kan vekke tanker og følelser og derigjennom påvirke verbal uttrykksevne. Gjennom bevegelse kan man gi uttrykk for og arbeide med egne problemområder så vel som med egne ressurser.

Selv om dansen er vårt utgangspunkt er ikke målet med DBT å lære mennesker å danse, eller å kopiere en gitt koreografi, men stimulere til at hver enkelt som deltar i en DBT gruppe kan finne sin «egen» dans, sitt eget bevegelsesspråk, det som oppstår spontant gjennom dans og bevegelse og som kommer til uttrykk her og nå. Som DBT terapeuter tuner vi inn på de som er deltakere, speiler, forsterker uttrykk og beveger oss MED det som er, og det som mennesker viser oss gjennom sin kropp, sin dans, og sitt bevegelsesspråk.